Ons Indisch erfgoed
Titel
Ons Indisch erfgoed
Subtitel
Naoorlogse strijd om cultuur en identiteit
Prijs
€ 29,99
ISBN
9789464564501
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
480
Publicatiedatum
Afmetingen
14 x 22 cm
Onderwerp
Geschiedenis

Recensies

‘Van Leeuwen toont zich een uitstekend gedocumenteerd auteur met oog voor detail én het grote geheel, een intelligente gedachtegang en een meeslepende schrijfstijl. […] Haar invalshoek is revolutionair te noemen.’
– Alfred Birney, Algemeen dagblad *****

Lizzy van Leeuwen

Ons Indisch erfgoed

Naoorlogse strijd om cultuur en identiteit

In de discussie over crisis in de multiculturele samenleving wordt vaak vergeten dat meer dan een miljoen Nederlanders een band met het Nederlands-Indische koloniale verleden hebben. In Ons Indisch erfgoed gaat Lizzy van Leeuwen de culturele en politieke sporen na van Indische Nederlanders in Nederland vanaf de Tweede Wereldoorlog. De geschiedenis van hun culturele inbedding vertelt het verhaal van een groeiende en omstreden claim op Indisch erfgoed. Maar de vraag is of het Indisch erfgoed exclusief tot de politieke agenda van Indische Nederlanders behoort. Of heeft de ‘Hollandse’ samenleving ook belang bij deze culturele erfenis? Wie of wat is Indisch? Aan de hand van de Tong-Tongbeweging van Tjalie Robinson, de Pasar Malam Besars, de Indorock, de controverse rond Tante Lien, polemieken tussen indo’s en totoks, het Indische literaire leven, de opkomst van de derde generatie en de eeuwige ‘Indische eetcultuur’ legt het boek een veelzeggende Indische politieke conjunctuur in Nederland bloot. Tot ophef van velen, zo bleek uit de vele reacties op de eerste uitgave van Ons Indisch erfgoed. Aanleiding voor een herziene en geactualiseerde uitgave.
Auteur

Lizzy van Leeuwen

Lizzy van Leeuwen is cultureel antropoloog en auteur. Ze deed jarenlang onderzoek naar naoorlogse repatrianten uit Nederlands- Indië in Nederland. Ons Indisch erfgoed is daarvan het resultaat. Van Leeuwen schrijft onder andere voor De Groene Amsterdammer. Haar artikel over de Indische roots van Geert Wilders was geruchtmakend.