Indische adel
Titel
Indische adel
Subtitel
De koloniale lotgevallen van de Indische familie Van Braam
Prijs
€ 30,99
ISBN
9789464563139
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
336
Publicatiedatum
Afmetingen
15.6 x 23.4 x 2.5 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Koloniaal
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 18,99

Recensies

'Een gedegen en nog weinig beschreven geschiedenis over de "verbruining" van een adellijke Nederlandse familie. Een bewogen geschiedenis van racisme, koloniale mores en verlies van status, maar ook van liefde, trots en veerkracht. Schitterend!'
– Reggie Baay, historicus en schrijver van meerdere belangwekkende boeken over de koloniale samenleving van Nederlands-Indië.

Werkelijk adembenemend zijn de studiofoto’s van Indo-Europeanen, al dan niet van stand, gemaakt in dat prachtige sepia. Veel foto’s, kaartjes, illustraties en stevige verantwoording, maar vooral het boeiende verhaal over de familie Van Braam, maken dit boek tot een imponerend geheel.
–Peter van Riel, Azie Magazine

Egbert Fortuin

Indische adel

De koloniale lotgevallen van de Indische familie Van Braam

In 1816 werd Aegidius van Braam door koning Willem I in de adelstand verheven. Niet omdat hij uit een aanzienlijk geslacht stamde, ook niet omdat zijn vrouw Sophia Henriette Thierens van adel was, maar vanwege zijn grote verdiensten voor het vaderland. In 1939 overleed de laatste adellijke Van Braam in Jogjakarta. Sophie van Braam, kleindochter van de witte in Gorinchem geboren Aegidius, was een gekleurde Indische vrouw.

De zoektocht van Egbert Fortuin naar de geschiedenis van deze familie Van Braam, hun nazaten en andere Indische adellijke families voert naar de hogere kringen van Nederland en Nederlands-Indië. Zijn boek opent een wereld van kolonialisme, van avontuur en rijkdom, van racisme, slavernij en wreedheid, maar ook van verdriet en weemoed naar vroeger. Van witte en donkere jonkheren en jonkvrouwen en van Indonesische vrouwen die soms wel en soms niet getrouwd waren met hun man, maar altijd een hoofdrol speelden in de familieverhalen.
Auteur

Egbert Fortuin

Egbert Fortuin studeerde Slavistiek en Wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam en is momenteel hoogleraar Russische taal en taalkunde aan de Universiteit Leiden. Hiernaast doet hij genealogisch en historisch onderzoek naar Indische families en Nederlands-Indië.