Een Indische vrouw in Maleisië
Titel
Een Indische vrouw in Maleisië
Subtitel
Een onbekend reisverhaal van Dé-Lilah uit 1897
Prijs
€ 44,99
ISBN
9789464564310
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
512
Publicatiedatum
Afmetingen
17 x 24 x 3.4 cm

Recensies

‘Er is geen andere Indo-Europese schrijfster die op een scherpere toon inging tegen koloniale misstanden, geldzucht, racisme en de positie van de vrouw dan Dé-Lilah.’
– Alfred Birney, schrijver, essayist en columnist

Een Indische vrouw in Maleisië

Een onbekend reisverhaal van Dé-Lilah uit 1897

In 1899 publiceerde de Indische schrijfster Dé-Lilah (pseudoniem van Lucy van Renesse) Mevrouw Klausine Klobben op Java, een fascinerend reisverhaal waarin ze enigszins gefictionaliseerd haar vijf maanden durende reis over Java beschreef. Minder bekend is dat ze hierna nog een tweede reisverhaal heeft geschreven: Mevrouw Klausine Klobben bij de Overburen, dat nooit in druk is verschenen. Dé-Lilah brengt hierin verslag uit van een reis in 1897 langs de westkust van wat tegenwoordig Maleisië is.

Dit verhaal van een Indo-Europese vrouw die alleen door een onherbergzaam gebied reist, wordt nu voor het eerst openbaar gemaakt. Het is een uniek verhaal, omdat het een hybride en kritisch perspectief biedt op het Europese kolonialisme. Los daarvan is het vanwege de vlotte stijl en de vele avonturen een meeslepend reisverhaal. In de inleiding schetsen de bezorgers de literair-historische context.
Auteurs

Rick Honings

Rick Honings (1984) is Scaliger-hoogleraar en verbonden aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Zijn onderzoek richt zich vooral op de Nederlandse literatuur van de negentiende eeuw en op de Indische letteren.

Olf Praamstra

Olf Praamstra (1950) is emeritus-hoogleraar ‘Nederlandse literatuur in contact met andere culturen’ aan de Universiteit Leiden en als gast-onderzoeker verbonden aan het onderzoeksinstituut LUCAS van de Leidse Faculteit Geesteswetenschappen.

Coen van ‘t Veer

Coen van ’t Veer (1968) is verbonden als universitair docent aan het Leiden University Centre for the Arts in Society (LUCAS). Hij doet onderzoek naar (post)koloniale literatuur, in het bijzonder die van Nederlands-Indië/Indonesië.