"Na zijn emeritaat begon hij aan het monnikenwerk dat dit boek is – een imposant, meeslepend verhaal, niet alleen over de mensen die de taal spraken, maar ook over wat er in de loop van de tijd veranderde in de woordenschat en de grammatica. Stegeman vertelt het verhaal met oog voor de geschiedenis van de taal zelf (hoe veranderden de grammatica en de uitspraak in de loop van de tijd?), maar besteedt net zo veel aandacht aan de mensen die de taal spraken. Bovendien geeft hij – en dat is uniek voor een taalgeschiedenis – voor iedere periode een aantal tekstvoorbeelden, zowel van schrijvers als Hadewijch, Vondel of Lucebert als uit kranten of op straat verspreide pamfletten. De lezer krijgt daardoor een breed beeld van hoe de bevolking van de Lage Landen in de loop van duizenden jaren zich ontwikkelde, en wat dit betekende voor de taal die we in deze delta spreken."
– Marc van Oostendorp, Onze taal
“meeslepend”
– Frits Spits in De Taalstaat
"Een erg interessant en informatief boek voor wie taal, taalverandering, taalpolitiek en taalgeschiedenis in Nederland, België en Suriname aan het hart gaan."
– Joost Eskes, Historiek
"Dit is echt een standaardwerk dat staat als een huis, omdat het meer is dan louter de beschrijving van de pure geschiedenis van onze taal. Want Stegeman besteedt ruime aandacht aan de sprekers van het Nederlands en daarom is het werk ook vanuit volkskundig oogpunt erg interessant. (...) Het monnikenwerk van Stegeman heeft een kanjer van een monument opgeleverd. Of het de tand des tijds zal doorstaan, zal moeten blijken, maar het is wel een referentiewerk waar niemand omheen kan. En dat geldt niet enkel voor taalkundigen."
– Paul Catteeuw, Volkskunde
"Jelle Stegeman zet een dijk van een werk neer met dit tweedelig schitterend werk over de biografie van het Nederlands!!"
– Reisboeken.be