Slavernij en de stad Utrecht
Titel
Slavernij en de stad Utrecht
Prijs
€ 24,99
ISBN
9789462497689
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
328
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 12,99
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Slavernij en de stad Utrecht

Net als andere bekende Hollandse bestuurs- en handelscentra was ook de stad Utrecht nauw betrokken bij de slavenhandel en slavernij. Maar hoe zag die verwikkeling - in de schaduw van steden als Amsterdam en Rotterdam - er eigenlijk uit? Hoe profiteerde Utrecht van de slavenhandel en de producten die uit slavenarbeid voortkwamen? Welke invloed had de bovenlaag van stedelijke bestuurders en investeerders op de levens van de vele tot slaaf gemaakten in Oost en West? En hoe zat het met de kerk? Waarom werd Utrecht een centrum van abolitionisme? Welke sporen van het koloniale verleden draagt de stad nu nog? En hoe gaan Utrechters vandaag de dag met de geschiedenis van slavernij om? In korte essays laten de schrijvers van Slavernij en de stad Utrecht vanuit steeds een ander perspectief hun licht schijnen op de Utrechtse betrokkenheid bij het mondiale slavernijverleden.

Klik hier voor het Open Access-bestand van Slavernij en de stad Utrecht.
Redacteuren

Nancy Jouwe

Nancy Jouwe is freelance onderzoeker en spreker en (mede-)redacteur van Gendered Empire (2020) en Revisualizing Slavery (2021). Ze is de Nederlandse voorzitter van vrouwenfonds Mama Cash.

Matthijs Kuipers

Matthijs Kuipers is historicus. Hij werkte eerder als docent en onderzoeker in de academische wereld, is de auteur van A Metropolitan History of the Dutch Empire (2022) en is een van de redacteuren van Slavernij en de stad Utrecht (2021).

Remco Raben

Remco Raben doceert Aziatische, mondiale en koloniale geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en is bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur- en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam.