De Koreaoorlog is de enige oorlog die onder de vlag van de Verenigde Naties werd gevoerd, zij het met een hoofdrol voor de Amerikanen. Een oorlog in een land met een geschiedenis van duizenden jaren, maar tot diep in de twintigste eeuw in het Westen nauwelijks bekend. Een conflict dat onverwacht uitbrak, midden in de Koude Oorlog. De inval van Noord-Koreaanse troepen in Zuid-Korea op 25 juni 1950, groeide uit tot een genadeloze krachtmeting tussen de communistische en westerse machtsblokken waarin zelfs een kernoorlog soms dichtbij leek.
Nog maar vijf jaar na de Tweede Wereldoorlog waren velen oorlogsmoe. Nederland had nog maar net een uitputtende koloniale oorlog in Nederlands-Indië achter de rug. En toch vertrokken duizenden Nederlandse militairen naar een uithoek in Azië, om mee te vechten in een oorlog waarin de handen van Stalin en Mao Zedong zichtbaar waren.
Op 27 juli 1953 eindigde de gewapende strijd met een wapenstilstand; een echte vrede is nooit gesloten. Feitelijk duurt de oorlog nog voort. Deze bloedige oorlog die bitter lijden veroorzaakte voor de burgerbevolking, raakte snel op de achtergrond, althans voor het ‘grote publiek’. Niet voor veteranen en burgers. De Vietnamoorlog – de eerste ‘televisieoorlog’- domineerde jarenlang het wereldnieuws.
Koreaoorlog behandelt ook uitgebreid de geschiedenis van Korea, een schiereiland dat vaak een speelbal leek van China en Japan, maar een unieke eigen beschaving kende. De Gorkummer Hendrick Hamel en andere Hollanders waren in de zeventiende eeuw de eerste westerlingen die het land bezochten, daarna ebde de belangstelling in Europa weg.
De twintigste eeuw was voor de Koreanen de eeuw van een keihard Japans gezag, een verdeling in Noord en Zuid, een verwoestende oorlog en na 1953 een uit elkaar groeien van de twee Korea’s. Traumatisch voor de bevolking, vandaar dat Koreaoorlog daar veel oog voor heeft.