Jan Wynekes doorloopt eind jaren ’30 de Koninklijke Militaire Academie en vecht tijdens de Duitse invasie in de Grebbelinie. Na de capitulatie gaat hij – tot grote vreugde van zijn vader – medicijnen studeren. Maar al snel sluiten de Duitsers de uni–versiteiten en wordt het de jonge officier te heet onder de voeten.
Er volgt een bloedstollende vlucht dwars door Europa. Ondanks gevangenschap, dood en verraad bereikt Jan met veel geluk Engeland, waar hij de liefde van zijn leven ontmoet. Hij wordt Engelandvaarder, maakt kennis met Prins Bernhard en wacht ongeduldig de invasie af. Als eindelijk de landing in Normandië plaatsvindt knokt Jan zij aan zij met de geallieerden tegen de Duitse bezetter. Hij is erbij als België en Nederland worden bevrijd.
Na de oorlog maakt Jan snel carrière in het Nederlandse leger, maar op 47-jarige leeftijd geeft hij zijn hoge rang op om alsnog medicijnen te gaan studeren. De honderden baby’s die hij tijdens een stage ter wereld helpt vormen een schril contrast met de vele dode Duitsers die hem nog altijd op het netvlies staan. Wynekes slaagt cum laude en wordt dirigerend geneesheer van een verpleeghuis in Zwolle.
Officier van Oranje is het wonderbaarlijk spannende, waar–gebeurde verhaal van een man wiens leven volledig werd bepaald door een oorlog die hem zijn meest dierbare zaken afnam én schonk.