Al in 1938 kregen ontwerpers van de Holland Amerika-Lijn de opdracht een 'running mate' van de beroemde Nieuw Amsterdam te ontwerpen maar door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog volgde de definitieve bouwopdracht pas in 1955. Het luxe turbinestoomschip moest zowel voor de Transatlantische passage (in twee klassen) als voor cruises geschikt zijn. Het uiteindelijke ontwerp van het schip wekte in de gehele nautische wereld zowel verbazing als bewondering. De Rotterdam - het vijfde HAL-schip met deze naam - werd hét vlaggenschip van de Nederlandse koopvaardij.
Na de tewaterlating in 1958 volgde een leven van Atlantische oversteken, afgewisseld met exotische cruises in de wintermaanden. De divisie toerisme van de HAL werd in 1989 verkocht aan Carnival Cruises en de Rotterdam ging als begeerlijk 'asset' mee naar Miami. In 1997 kwam het schip onder de naam Rembrandt in handen van Premier Cruises. Die rederij ging echter failliet en het schip werd in 2000 in Freeport (Bahamas) aan de ketting gelegd.
Na tal van verwikkelingen besloot men dit stuk Nederlands maritiem erfgoed terug te halen naar haar thuishaven. Via Gibraltar, Gdansk en Wilhelmshaven keerde het schip - wederom Rotterdam genaamd - terug naar de Maasstad. Daar beleeft zij in maritiem opzicht momenteel een rustige 'oude dag', niet bekommerd om de financiële en politieke perikelen die haar afmeren aan het 3e Katendrechtsehoofd met zich meebrachten. Zij is evenwel springlevend en volop in gebruik als hotel, bijzondere evenementenlocatie, attractie, trouwlocatie en meer.
Voor iedereen die de ss Rotterdam een warm hart toedraagt is er nu deze rijk geïllustreerde scheepsbiografie.