Der Naturen Bloeme
Titel
Der Naturen Bloeme
Subtitel
Uit het Middelnederlands vertaald door Ingrid Biesheuvel
Prijs
€ 15,99
ISBN
9789464563221
Uitvoering
eBook ePub (Adobe DRM)
Aantal pagina's
288
Publicatiedatum
Afmetingen
22 x 28 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
Hardback - € 30,99

Recensies

'Maerlants pionierswerk, uit het Middelnederlands overgezet door meestervertaler Ingrid Biesheuvel, valt hier voor het eerst compleet in modern Nederlands te lezen. En: te bekijken – als een middeleeuwse natuurfilm.'
– Frits van Oostrom, emeritus hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en schrijver van onder andere Maerlants Wereld

De vertaling van Biesheuvel is voortreffelijk. Daarbij komt dat ieder item kort wordt toegelicht. Registers maken het geheel tot een handig naslagwerk. Wat het boek extra aantrekkelijk maakt, zijn de honderden foto’s in heldere kleuren van zowel hele pagina’s als kleine details uit het veertiende -eeuwse handschrift dat in Leiden wordt bewaard.
–Piet Gerbrandy

Ingrid Biesheuvel

Der Naturen Bloeme

Uit het Middelnederlands vertaald door Ingrid Biesheuvel

Rond 1270 schreef de beroemde Vlaamse dichter Jacob van Maerlant Der Naturen Bloeme. Het is een vertaling-op-rijm van Liber de natura rerum van de geleerde Thomas van Cantimpré. Dankzij Maerlant kon iedereen die geen Latijn kende, lezen over de mens, zoogdieren, vogels, vissen, insecten, bomen, planten, wondervolkeren, monsters, metalen en edelstenen. Maerlant vertaalde niet slaafs: hij voegde details toe over de natuur in zijn omgeving en wijze lessen die de mens van de natuur kan leren. Ingrid Biesheuvel vertaalde de tekst in modern Nederlands en schreef er een inleiding bij over de literairhistorische achtergronden. Het boek bevat vele fraaie miniaturen.
Noot: om dit e-boek te openen heeft u Adobe Digital Editions nodig
Auteur

Ingrid Biesheuvel

Neerlandicus Ingrid Biesheuvel (1951) publiceerde talloze vertalingen uit het Middelnederlands, waaronder De ridders van de Ronde Tafel. Arturverhalen uit de Lage Landen (2012, bekroond met de Gerrit Komrijprijs) en Roman van Heinric en Margriete van Limborch (2021, genomineerd voor de Filter-vertaalprijs 2022).