Het lege-vitrinesyndroom
Titel
Het lege-vitrinesyndroom
Subtitel
Lastige vragen over koloniale collecties
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789464562217
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
168
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.1 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

“Van Beurden fileert in zijn boek met duidelijke taal en vele concrete voorbeelden waar verandering stropt maar ook waar doorbraak mogelijk is.” – Katrijn D'hamers, FARO
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Jos van Beurden

Het lege-vitrinesyndroom

Lastige vragen over koloniale collecties

Nederland en andere Europese landen zeggen bereid te zijn om roofkunst aan oud-koloniën terug te geven. Maar de daad bij het woord voegen blijkt lastig.

In Het lege-vitrinesyndroom vertelt Jos van Beurden, deskundig in koloniale roofkunst, over drie grote obstakels bij teruggave van koloniaal bezit. Ondanks een veranderende houding beslissen Europese overheden nog altijd over het herkomstonderzoek naar de collecties en willen ze de zeggenschap erover nauwelijks afstaan aan hun oud-koloniën. Ook particuliere verzamelaars en kunsthandelaren opereren voorzichtig en houden zich angstvallig stil over hun objecten uit voormalige koloniën. Daar zitten geroofde stukken bij maar oud-koloniën hebben daar zelden weet van, laat staan dat zij weten hoe ze die kunnen claimen. En als eenmaal het besluit valt voorwerpen terug te brengen, dan doen zich vaak spanningen voor tussen regeringen enerzijds en lokale oud-eigenaren (etnische minderheden en oude vorstenhuizen) anderzijds. Wie is de rechtmatige eigenaar? Van Beurden laat zie hoe vandaag de dag met deze obstakels wordt omgegaan.

Het lege-vitrinesyndroom helpt de discussie over restitutie van koloniaal erfgoed verder te brengen.
Auteur

Jos van Beurden

Jos van Beurden doet al jaren onderzoek naar koloniale collecties en teruggavekwesties en publiceert daarover in binnen- en buitenland. Voor Walburg Pers schreef hij eerder Ongemakkelijk Erfgoed – Koloniale collecties en teruggave in de Lage Landen.