De muziekfabriek
Titel
De muziekfabriek
Subtitel
TMF en de Nederlandse popcultuur
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789464560527
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
184
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.7 cm
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

Kent u TMF nog? The Music Factory, het Nederlandse antwoord op internationale popzenders als MTV, werd na de start in 1995 al snel immens populair. Vooral onder millennials roept de muziekzender veel nostalgie op. Tegelijkertijd is muziekzender ook de voorloper geweest van huidige ontwikkelingen en media praktijken. Mediawetenschapper Jaap Kooijman onderzocht hoe TMF langzaam een plek vond in het Nederlandse medialandschap, maar uiteindelijk ten onder ging aan nieuwe media. Hoe veroverde TMF een plek op de Nederlandse kabel en hoe verhield de jongerenzender zich tot zijn voorgangers, zoals Veronica? Hoeveel ruimte bood TMF aan jongeren om hun stem te laten horen? In hoeverre was TMF een voorloper voor de huidige mediacultuur? Hij schreef er een boek over: De Muziekfabriek. Jaap Kooijman is universitair hoofddocent Mediastudies aan de Universiteit van Amsterdam. Beluister hier de uitzending van Radio Swammerdam op 5 mei 2024.

'Jaap Kooijman toont de wervelende impact van een muziekzender die veel meer was dan dat!’
– Sylvana Simons, oud-TMF-veejay

‘De muziekfabriek is een boek over vrijheid, vrolijkheid en escapisme, dat ineens nostalgisch aandoet.'
– Mark Koster, mediajournalist
U bent doorverwezen vanaf de website van Amsterdam University Press. Dit boek wordt geleverd door Walburg Pers.

Jaap Kooijman

De muziekfabriek

TMF en de Nederlandse popcultuur

In 1995 ging The Music Factory (TMF) van start als het Nederlandse antwoord op MTV Europe, om zes jaar later al door MTV te worden overgenomen en in 2011 helemaal van de televisie te verdwijnen door de opkomst van online mediaplatforms als YouTube. Veel Nederlanders kijken met nostalgie terug op de muziekzender uit hun jeugd, waar artiesten als Anouk, Marco Borsato en Kane een podium kregen en ook ruimte was voor eurodance, gabber, r&b en hiphop. Hoe veroverde TMF een plek op de Nederlandse kabel en hoe verhield de jongerenzender zich tot zijn voorgangers, zoals Veronica? Op welke manier droegen de TMF Awards bij aan een andere kijk op sterrendom, waarbij ‘echte’ popsterren niet langer Amerikaans of Brits hoefden te zijn? Hoeveel ruimte bood TMF aan jongeren om hun stem te laten horen, en kregen kijkers bij het interactieve TMF daadwerkelijk meer invloed om te bepalen wat zij op televisie zagen? Deze vragen, en meer, worden beantwoord in De muziekfabriek.
Auteur

Jaap Kooijman

Jaap Kooijman is mediawetenschapper aan de Universiteit van Amsterdam, waar hij onder andere college geeft over popcultuur en muziektelevisie. Eerder verscheen van hem Fabricating the Absolute Fake: America in Contemporary Pop Culture.