Negentig jaar geleden werd de Zuiderzee afgesloten. Het was de grootste menselijke ingreep op watergebied ooit. De beste Nederlandse filmers waren gegrepen door het dramatische verhaal van de Zuiderzee. Historicus en geograaf Willem van der Ham duikt in de films en verhalen met klemmende vragen als: wat gebeurde er met dat oude land sinds de afsluiting en is er op het nieuwe land een nieuwe maatschappij tot stand gekomen?
Als bijzondere toevoeging aan dit boek zijn her en der bij de tekst tientallen QR-codes opgenomen, die direct linken naar het beeld-archief van EYE Filmmuseum, Instituut voor Beeld & Geluid, Flevolandsarchief en het Fries Film Archief. De lezer kan zo – met een smartphone in de hand –de extra laag van het bewegende beeld ontsluiten.
Het boek maakt deel uit van de audiovisuele tentoonstelling ‘Zuiderzee in beeld: films en verhalen’ rond het IJsselmeer, die in het najaar van 2022 bij Gemaal Lely (Wieringerwerf) van start ging. Ook was de tentoonstelling in het kader van de Maand van de Geschiedenis te zien en te beleven in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.
Aan de hand van films van bekende regisseurs als Gerard Rutten, Joris Ivens en Bert Haanstra toont de tentoonstelling de maatschappelijke gevolgen van het Zuiderzeeproject en brengt de relevantie anno 2022 in beeld. In 2023 reist de tentoonstelling naar andere locaties in Nederland, meer informatie daarover via zuiderzeeinbeeld.nl