Het unieke memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650)
Titel
Het unieke memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650)
Subtitel
Nieuwe perspectieven op huishoudelijke consumptie
Prijs
€ 34,99
ISBN
9789463725996
Uitvoering
Hardback
Aantal pagina's
328
Publicatiedatum
Afmetingen
16.5 x 24 x 2.8 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 17,99

Recensies

'Prachtig uitgegeven na gedegen onderzoek en rijkelijk voorzien van illustraties.'
– Bert Wagendorp, de Volkskrant

'Fe-no-me-naal!'
– Lidewijde Paris in Nieuwsweekend op radio 1

'Dat levert een prachtig boek op met vele waardevolle bijlagen en noten: een goudmijn voor iedereen die zeventiende-eeuwse bronnen bestudeert.'
– Gen.magazine

'Het is toch ongelofelijk dat wij, de lezers, bijna vierhonderd jaar later, de notities van deze bijzondere vrouw kunnen lezen! Wat een voorrecht!'
– Lieve Declerck, reisboeken.be

Judith Noorman, Robbert Jan van der Maal

Het unieke memorieboek van Maria van Nesse (1588-1650)

Nieuwe perspectieven op huishoudelijke consumptie

Herontdek de zeventiende eeuw door de ogen van Maria van Nesse. Deze ongehuwde, welgestelde, katholieke vrouw uit Alkmaar noteerde van 1623 tot 1646 nauwgezet al haar uitgaven en wat ze niet wilde vergeten. Ze weerspiegelen allerlei aspecten van het dagelijks leven zoals het laten maken van kleding en schilderijen, kopen van sinterklaascadeautjes, schoonmaken en boodschappen doen, feestvieren en begraven. Ze steunde de kerk en speelde een belangrijke rol bij de hernieuwde aandacht voor het Heilig Bloedwonder. Ook noteerde ze persoonlijke gebeurtenissen, recepten, medische adviezen en afspraken met leveranciers en dienstmeisjes.

Ons beeld van de zeventiende eeuw leunt nog altijd zwaar op mannelijke ooggetuigenissen. Daarom is het zo bijzonder om een memorieboek van een vrouw te vinden en dan nog wel een zelfstandig handelende vrouw. Dit boek over Maria van Nesse biedt nieuwe perspectieven op de zeventiende eeuw: het dagelijks leven van een vrouw, de kunstmarkt als onderdeel van huishoudelijke consumptie en de rooms-katholieke kerk onder een dominant protestants regime.
Auteurs

Judith Noorman

Judith Noorman is universitair docent vroegmoderne kunstgeschiedenis aan de UvA. Ze leidt een meerjarig NWO-onderzoeksproject over de impact van vrouwen op de zeventiende-eeuwse kunstmarkt.

Robbert Jan van der Maal

Robbert Jan van der Maal is werkzaam als manager financiën bij het Concertgebouworkest. Hij is als redacteur verbonden aan het genealogisch-heraldisch tijdschrift De Nederlandsche Leeuw.