In Zijn ogen geen zondaar
Titel
In Zijn ogen geen zondaar
Subtitel
Negentiende-eeuwse homoseksuele en transgender personen en hun relatie met God
Prijs
€ 22,99
ISBN
9789463725552
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
120
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

"Verhelderend, wetenschappelijk goed onderbouwd, vijf indrukwekkende verhalen" 
Gaykrant

"Een fascinerend, fijn boek, wat ik iedereen zou aanraden" 
NPO Radio 1 Boekenpodcast

Jolanda van der Lee

In Zijn ogen geen zondaar

Negentiende-eeuwse homoseksuele en transgender personen en hun relatie met God

Vol zelfvertrouwen schrijft een arts in 1870 aan De Geneeskundige Courant dat zijn liefde voor mannen geen ziekte is zoals de krant had beweerd. Wat dan wel? Daar breekt hij zich het hoofd niet over. Hij noemt zichzelf een 'mensch met het lichaam van een man en de ziel van eene vrouw'. Voor medici is hij een 'contrair sexuaal': de negentiende-eeuwse verzamelterm waar ook 'gevallen van homosexualiteit' onder vallen. Medische tijdschriften bespraken voor het eerst van de norm afwijkende liefdesverlangens en publiceerden teksten van 'contrair sexualen'.

Dit boek vertelt, na een historische inleiding, wat vijf 'contrair sexualen' schreven over hun leven, God en verlangens. De verklaringen van de arts, marineofficier, joodse schriftgeleerde, politicus en spiritistische onderwijzer van hun gevoelens zijn even verschillend als hun seksuele ervaringen. Over Gods oordeel zijn ze het echter eens: ze weten zeker dat ze in Zijn ogen geen zondaar zijn.
Auteur

Jolanda van der Lee

Jolanda van der Lee  (1962) is gefascineerd door de relatie tussen wetenschap en cultuur. In Zijn ogen geen zondaar is gebaseerd op resultaten van haar onderzoek naar hoe christelijk Nederland de kennis die vanaf de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond over de ‘contraire sexualiteit’ — een verzamelnaam voor onder andere homoseksuele en transgender personen — een plaats en invulling gaf binnen het geloof. Eerder deed ze kort verslag van haar deelonderzoek naar autobiografieën van zogenoemde ‘contrair sexualen’ in het tijdschrift De negentiende Eeuw. Resultaten van haar deelonderzoek naar de reactie van politiek Nederland op de nieuwe medische kennis publiceerde ze in Religie en samenleving (2016) en in het Jaarboek voor de Geschiedenis van het Nederlands Protestantisme (2019). Haar meest recente publicatie is ‘Van idee tot werkelijkheid: Een praktisch model en stappenplan voor onderzoek naar de relatie tussen wetenschap en cultuur’ in de bundel Naar het onbekende: Perspectieven op literatuur, cultuur en kennis (2019).