De macht der gewoonte
Titel
De macht der gewoonte
Subtitel
Populisme in de polder
Prijs
€ 20,00
ISBN
9789463723145
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
160
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.5 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 9,99

Recensies

'Hurenkamp en Duyvendak ontdoen "de gewone Nederlander" voor altijd van zijn onschuld. Verplichte kost voor iedereen die hedendaagse maatschappelijke spanningen wil begrijpen en helpen verminderen.'
– Evelien Tonkens

'Een veelzijdige en diepzinnige duiding van dat Nederlandse parool bij uitstek: ‘"Gewoon. Doe maar gewoon."'
– Stephan Sanders

'De macht der gewoonte is in een scherpzinnige, overtuigende stijl en met kennis van zaken geschreven.'
– NBD Biblion

Menno Hurenkamp, Jan Willem Duyvendak

De macht der gewoonte

Populisme in de polder

Gewoontes zijn geruststellend. Ze maken het leven voorspelbaar en vertrouwd. Het voorkomt stress als de omstandigheden in je dagelijks leven niet te veel afwijken van de norm. Maar er schuilt ook iets venijnigs achter dat verlangen naar het gewone. Politici spreken graag over de gewone man en mensen die ‘gewoon’ moeten doen of anders wegwezen. De gewoonte wordt dan een keurslijf, een poging een verloren verleden te herstellen, een manier om anderen op kwaadaardige toon de les te lezen. In dit boek zetten de sociologen Menno Hurenkamp en Jan Willem Duyvendak hun vraagtekens bij de gewoonte om het gewone op te hemelen. Maar ze kijken ook naar de pogingen om het gewone te ontmantelen, die verrassend genoeg van zowel extreemrechts als radicaal-links komen.
Auteurs

Menno Hurenkamp

Menno Hurenkamp is publicist en als politicoloog verbonden aan de Universiteit voor Humanistiek. Recente boeken zijn En nou mag ik even! Burgerschap: wat is het en wat kun je ermee? (Boom, 2021) met Evelien Tonkens en Met opgeheven hoofd (Van Gennep, 2017).

Jan Willem Duyvendak

Jan Willem Duyvendak is faculteitshoogleraar van de Faculteit der Maatschappij- en Gedragswetenschappen (FMG) aan de Universiteit van Amsterdam en Directeur van Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW). Bij AUP verscheen ook zijn boek Thuis. Het drama van een sentimentele samenleving (2017).