De stilte en de storm
Titel
De stilte en de storm
Subtitel
4 en 5 mei sinds 1945
Prijs
€ 23,99
ISBN
9789462988347
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
316
Publicatiedatum
Afmetingen
13.5 x 21 x 1.9 cm
Partner
Dit is een uitgave van Amsterdam University Press Amsterdam University Press
Onderwerp
Geschiedenis
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 11,99

Recensies

"Hoe houd je de geschiedenis van oorlog en bevrijding levend? Ilse Raaijmakers’ boek is een tour de force waarmee zij in kaart brengt hoe dwingend én schurend die debatten over 'goede' en 'foute' herdenkingen verliepen. Haar prachtige en rijke boek maakt ook duidelijk hoe moeilijk het is stil te staan bij de vrijheid die we inmiddels als vanzelfsprekend zien. 4 en 5 mei zijn de dagen waarop een samenleving denkt aan haar doden en probeert die herinnering mee te nemen naar de toekomst. De waarde van die herdenkingen, en het doorgaande, dikwijls moeizame debat daarover, kan niet genoeg worden onderstreept. In een tijdperk van toenemende frustratie en polarisatie rond andermans mening, opvatting en overtuiging is vrijheid immers niet vanzelfsprekend En dat is tegelijk de grote meerwaarde van Raaijmakers’ werk — dat ze dat opnieuw onder onze aandacht brengt."
Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Utrecht

Ilse Raaijmakers

De stilte en de storm

4 en 5 mei sinds 1945

Op 4 en 5 mei voelen Nederlanders zich met elkaar verbonden, meer dan op andere nationale momenten. Waarom is er dan toch bijna ieder jaar discussie rond deze dagen? Wat herdenken we, wie herdenken we, en hoe kunnen we dat het beste doen? Elke generatie heeft haar eigen antwoord op deze vraag.

"Hoe houd je de geschiedenis van oorlog en bevrijding levend? Ilse Raaijmakers’ boek is een tour de force waarmee zij in kaart brengt hoe dwingend én schurend die debatten over 'goede' en 'foute' herdenkingen verliepen. Haar prachtige en rijke boek maakt ook duidelijk hoe moeilijk het is stil te staan bij de vrijheid die we inmiddels als vanzelfsprekend zien. 4 en 5 mei zijn de dagen waarop een samenleving denkt aan haar doden en probeert die herinnering mee te nemen naar de toekomst. De waarde van die herdenkingen, en het doorgaande, dikwijls moeizame debat daarover, kan niet genoeg worden onderstreept. In een tijdperk van toenemende frustratie en polarisatie rond andermans mening, opvatting en overtuiging is vrijheid immers niet vanzelfsprekend. En dat is tegelijk de grote meerwaarde van Raaijmakers’ werk — dat ze dat opnieuw onder onze aandacht brengt." — Beatrice de Graaf, hoogleraar Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen, Utrecht
Auteur

Ilse Raaijmakers

Ilse Raaijmakers is historicus en beleidsonderzoeker/adviseur bij ARQ Kenniscentrum Oorlog, Vervolging en Geweld.