De buitenplaats Hofwijck en de bijzondere tuin eromheen zijn beide omstreeks 1640 ontworpen door de veelzijdige dichtermusicus-diplomaat Constantijn Huygens. Constantijns doel was om het menselijk lichaam in zijn tuin uit te beelden en zo een aards paradijsje te creëren naar Gods beeld en gelijkenis. Het was ook de plaats waar zijn zoon Christiaan diverse perioden uit zijn leven doorbracht en waar hij inspiratie opdeed voor zijn wereldberoemde ontdekkingen. Hij schreef op Hofwijck Cosmotheoros, zijn magnum opus over het heelal. Christiaan en zijn broer Constantijn junior hadden tevens contacten met filosoof en lenzenslijper Spinoza, die ook enige jaren in Voorburg woonde.
Huygens en Hofwijck kijkt naar de zeventiende eeuw door de ogen van deze twee veelzijdige mannen en vertelt een verhaal over literatuur, kunst, muziek, politiek, het huis Oranje-Nassau, wetenschap en het leven op het landgoed. Ook wordt aandacht besteed aan de teloorgang van de buitenplaats in latere eeuwen en aan de nipte redding van het landgoed aan het begin van de twintigste eeuw, dat inmiddels de status van landelijk monument heeft verworven.
Deze vernieuwde uitgave van het met de Ithakaprijs bekroonde boek is tevens uitgebreid met een herspelde versie van het originele hofdicht waarin Constantijn Huygens zijn tuin in 1653 bezong.