De bijl van Sint-Olav
Titel
De bijl van Sint-Olav
Subtitel
Op zoek naar Noorse kerkschatten in de Nederlanden
Prijs
€ 28,99
ISBN
9789462496545
Uitvoering
Paperback
Aantal pagina's
272
Publicatiedatum
Afmetingen
15 x 23 x 2 cm
Onderwerp
Geschiedenis
Categorie
Religie
Ook beschikbaar als
eBook ePub - € 14,99

Recensies

"Peperdure maritiem-archeologische expedities zijn er ondernomen in de fjord van Trondheim om de schat van de 16e-eeuwse aartsbisschop Olav terug te vinden. Zonde van het geld, vindt historicus dr. Louis Sicking. Archiefonderzoek in Nederland levert veel meer informatie op."
– Nieuwsarchief Universiteit

"…zeer goed uitgelegd, met kennis van zaken én prima te begrijpen voor een minder goed ingevoerde lezer."
– De Leesclub van Alles

"... original research into a crucial episode of Scandinavian history, the fate of the Norwegian church treasure as well as a valuable contribution to the history of (urban) diplomacy. (...) "highly recommended for anyone interested in Northern Europe in the transition from the Middle Ages to early modernity."
– Christian Manger, Tijdschrift voor Geschiedenis

Louis Sicking

De bijl van Sint-Olav

Op zoek naar Noorse kerkschatten in de Nederlanden

Te midden van een strijd om macht en religie vluchtte in 1537 de laatste katholieke aartsbisschop van Noorwegen, Olav Engelbrektsson, naar de Nederlanden van Karel V. Op zijn vlucht nam de kerkvorst een groot deel van de schat van de Nidaroskathedraal in Trondheim mee, waaronder de bijl van Sint-Olav, twee kronen, kelken, monstransen en andere kostbaarheden. Dit boek volgt het spoor van de aartsbisschop, zijn gevolg en de kerkschatten.

Het deel van de schat dat de aartsbisschop meenam, belandde in Deventer en leidde tot een langdurige diplomatieke kwestie. Een ander deel, waaronder de schrijn van Sint-Olav, bleef achter in Noorwegen. Ondertussen voerden Deense schepen Noors kerkzilver af naar Kopenhagen. Een van de schepen werd gekaapt door Hollanders, een ander schip zou zijn gezonken in het Trondheimfjord. Een jarenlange zoektocht in archieven en musea levert een verrassend verhaal op over ballingschap, diplomatie en Noors erfgoed in de Habsburgse Nederlanden aan het begin van de Reformatie.
Auteur

Louis Sicking

Louis Sicking is Aemilius Papinianus hoogleraar geschiedenis van het volkenrecht aan de Vrije Universiteit Amsterdam. Hij doceert middeleeuwse en vroegmoderne geschiedenis aan de Universiteit Leiden en is auteur van onder andere La Naissance d'une thalassocratie. Les Pays-Bas et la mer à l'aube du Siècle d'Or (Parijs 2015).