Het oude Egypte is omgeven door raadsels die aanleiding geven tot uiteenlopende theorieën. Is de sfinx van Gizeh een overblijfsel van een verdwenen pre-faraonische beschaving? Is de positionering van de piramiden van Gizeh gebaseerd op sterrenkundige berekeningen?
Over het lot van de koningsmummies is ook veel gespeculeerd. Zijn de mummies van Hatsjepsoet en Ramses I geïdentificeerd? Kan Nefertiti begraven liggen achter de wanden in het graf van Toetanchamon? En wie was de moeder van Toetanchamon?
Raadselachtige voorstellingen in tempels en graven roepen eveneens vragen op. Beschikten de Egyptenaren over meer technische kennis en vaardigheden dan we tot nu toe dachten? Hoe valt immers het nauwkeurige steenhouwwerk bij de bouw van de piramiden te verklaren? Ook het Oudegyptische dodengeloof valt vaak moeilijk te begrijpen. Religieuze teksten en mythologische voorstellingen herbergen meerdere ‘betekenislagen’. Zo wordt het overlijden van een persoon gelijkgesteld aan het ondergaan van de zonnegod Ra die vervolgens een bootreis maakt gedurende de nacht. De vaarroute van de zonneboot gaat niet onder de aarde door, maar bevindt zich tussen de sterren in het lichaam van de hemelgodin Noet.
In Egypte ontraadseld neemt egyptoloog Huub Pragt vele van deze theorieën onder de loep en geeft hij inzicht in de denkwereld van de oude Egyptenaren.