Saai? Oké, niet alles wat in een archief wordt bewaard is even opwindend. Maar in al die kilometers die het Maastrichts archief lang is, zit bijzonder veel interessants verborgen. Want behalve ambtelijke stukken als akten en verslagen zijn er ook brieven, dagboeken, tekeningen en foto’s.
Onbedoeld leveren juist dié vaak een verrassend beeld op van het stedelijke leven in voorbije eeuwen. Zoals bijvoorbeeld van de miserie van een onwettig kind, smokkelpraktijken, afvalhopen en stinkende ‘secreten’. Ze vertellen over de verbannen pastoor, de vroedvrouw die een heks was en de katholieke ondernemer die een groot neonkruis op zijn fabriek liet zetten. Maar ook over het oprollen van een bordeel, een boevenval en de bezoeken van Tsaar Peter en Karl Marx. Het archief rept over pionierswerk bij maagoperaties, een verdwenen brugboog, de eerste echtscheiding in Nederland en nog veel meer. Maar je moet dat soort pareltjes wel weten te vinden...
Het Groot Verhalenboek Maastricht bevat een selectie van 100 zogenaamde ‘archiefsprokkels’: stukjes die van 1992 tot heden in huis-aan-huisblad ‘De Maaspost’ verschenen. De auteurs zijn of waren medewerkers en vrijwilligers van het Regionaal Historisch Centrum Limburg. De archivarissen vertellen zélf over hun vondsten. Samen leveren hun toevalstreffers een bonte dwarsdoorsnede op van de geschiedenis van Maastricht.