In een vroeg zelfportret uit 1628 heeft Rembrandt een Wolf-Cut kapsel en een gouden oorbel in zijn linkeroor. Tegenwoordig zou deze jonge schilder zich wellicht als queer of ‘questioning’ identificeren, en hij was zeker niet de enige.
In Seks, Drugs en Rock 'n' Roll in Rembrandts Tijd beschrijft historicus Benjamin Roberts hoe welvarende jonge mannen, zoals Rembrandt, volwassen werden in de Nederlandse republiek van de vroege zeventiende eeuw. Net zoals de Gen Z van nu, groeide de generatie van Rembrandt op in een periode van economische en culturele welvaart, een opmars van liberaal gedachtegoed, vervagende seksuele normen en stijgende inkomens. Die omstandigheden samen creëerde een nieuwe generatie bad boys die toen net als nu rebelleerden: ze lieten hun haar groeien, droegen extravagante kleding, experimenteerden met roken en alcoholgebruik, ontdekten hun seksualiteit (ook in de LGBTQIA+-gemeenschap) en kwamen in aanraking met de autoriteiten.
Op basis van nieuw onderzoek duikt Roberts in deze herziene editie opnieuw de vroege zeventiende eeuw in, en brengt nieuwe aspecten van de bruisende zeventiende eeuw aan het licht. Roberts laat aan de hand van pakkende en hilarische voorbeelden zien dat de jeugd met hun dickpics en ander buitensporig gedrag van allertijden zijn.